e.bloxx - Nagy teljesítményű moduláris adatgyűjtő rendszer

Az e.bloxx mérő és mérésadatgyűjtő rendszert a Gantner Instruments elsősorban alkatrésztesztelő berendezésekhez, motor próbapadokhoz fejlesztette ki, de alkalmazása minden olyan mérési feladatnál megoldást jelent, ahol analóg vagy digitális jelek magas mintavételi frekvenciával, illetve nagy pontossággal történő feldolgozása szükséges. A modern próbapadoknál a szükséges mérések száma az újabb technológiák bevezetése miatt folyamatosan növekszik.  A rendszer moduláris felépítése rugalmas alkalmazhatóságot biztosít, a modulok robusztus ipari kivitele nagy megbízhatóságot biztosít. Az RS485 hálózaton kommunikáló modulok a mérésadatok továbbítása mellett elosztott intelligenciájú rendszerfelépítést is lehetővé tesznek, mivel a modulok alkalmasak a fogadott jelek kiértékelésére, feldolgozására, és digitális illetve analóg kimeneteiken beavatkozó, szabályzó feladatokat is képesek ellátni.

Mérés

Az analóg jelek mérési frekvenciája 1000Hz, a pontosság 19 bit. A modulválaszték gyakorlatilag minden az iparban használt jelek (feszültség, áram, ellenállás, potenciométer, Pt100/1000, mérőhidak, nyúlásmérő bélyeg) feldolgozását feldolgozására is lehetővé teszi. A felhasználó egyedi szenzorokat is definiálhat a mérési módszer kiválasztása és a linearizációs táblázat megadásával.
A modulcsalád digitális jelfeldolgozó egységei  400 kHz-es számlálókat (fel/le számláló, kvadratúra számlálókat) biztosítanak, valamint 40 kHz-es frekvenciamérést tesznek lehetővé.

Nagysebességű jelfeldolgozás az e.gate-tel

Az e.bloxx modulok által mért adatok közvetlen RS485 kapcsolattal Modbus RTU vagy ASCII-Gantner protokollon érhetők el. Ezekkel a lassú protokollokkal nem valósítható meg nagy mennyiségű mérésadat átvitele, ezért az adatok összegyűjtését és koncentrált továbbítását egy speciális modul, az e.gate adatkoncentrátor modul látja el, amely egy speciális, 2Mbps sebességű LocalBus protokollal kérdezi le az RS485 vonalon lévő e.bloxx modulokat, és a mérésadatokat nagysebességű (12 Mbps) Profibus DP protokollon teszi elérhetővé. Egy e.gate összesen 120 mérőcsatorna fogadására képes, és maximálisan 10.000 mérésdat elérhetőségét biztosítja. Több e.gate használata esetén, 12 Mbps hálózati sebességgel akár 120.000 mérésadat/másodperc adatátviteli sebesség is megvalósítható. Az e.gate egy szinkronizációs jel segítségével biztosítani tudja, hogy az e.bloxx modulok szinkronizált mérésadatokat szolgáltassanak.
Az e.gate a Profibus DP mellett Ethernet csatlakozással is rendelkezik, amelyen keresztül lehetőség van a teljes mérőrendszer konfigurálására, valamint a mérésadatok Modbus-TCP/IP-ne keresztüli elérésére.

  A1 A3 A4TC A5 A6-2CF A9 D1 D2 e.gate DP e.pac DP
Feszültség              
Áramerősség                
Ellenállás                
Hőelem                
Pt100/Pt1000                
Potenciométer                
Nyúlásmérő bélyeg                  
Híd                
Induktív híd                  
LVDT                  
Piezorezisztív                  
Állapot    
Frekvencia                
Számláló                
Analóg kimenet                
Digitális kimenet  
ASCII    
Modbus-RTU    
Profibus-DP 1.5 Mbps    
Profibus DP 12 Mbps                
Ethernet TCP/IP, UDP                
Adatmemória                
Idő                
Adat tömörítés                  
PAC funkció                  
Áramellátás 10-30 VDC

Műszaki leírások
Q.bloxx                                                                                              Controllerek

  • A1                                                                                                       e.gate
  • A3                                                                                                       e.pac
  • A4TC                                                                                                   e.reader
  • A5
  • A5CR
  • A6-2CF
  • A9
  • D1
  • D2
  • D3